+359888499398 BG, Карлово, 4300

Разходи при покупко-продажба на имот

Разходи при покупко-продажба на имот

В тази статия ще научите какви разходи е нужно да си предвидите преди да започнете да си търсите имот за покупка, както и ако продавате такъв.

 1. Ако сте купувач:

Първите разходи, които ще имате са доста незначителен на фона на останалите, но все пак е редно да ги споменем.

 • между 120 и 200 лв за оценка на имота. Това е само в случай, че участва банка кредитор и покупката ни е чрез ипотечен кредит.
 • 10 – 30 лв. за Удостоверение за Тежести. Много купувачи си мислят, че този документ е задължение на продавача, но това не е така. Първо трябва да се знае, че това не е от задължителния набор документи за изповядване на сделката. Ако използвате ипотечен кредит, банката ще Ви задължи да го предоставите, като в него трябва да е описана историята на имота за 10 години назад. Ако използвате брокер, това със сигурност трябва да е включено в услугата.

Следващите разходи, които трябва да си предвидите са разходите по прехвърлянето на имота:

 • 3% от стойността е местният данък (за община Карлово) по придобиването и 2.5 %.–(за община Сопот).
 • Между 1% и 1.5% (средно) са нотариалните такси и таксите към АВ. Тук много зависи дали ще използваме и ипотечен кредит. В случай, че покупката ни е с ипотечен кредит то тези разходи са в горния диапазон. Тези такси зависят от стойността на имота и от конкретния нотариус, който сте избрали

Ако използвате агент на недвижими имоти е добре да си предвидите:

 • 2.5 % без ДДС, комисион. В някои случаи брокерите работят и без комисион, но това е за конкретни оферти. В повечето случаи ако ги наемете да търсят специално за Вас, то това ще Ви струва около 3% от стойността на имота, който ще изберете. С правилния брокер можете да спестите доста време и усилия, затова ако сте решили да използвате такъв е добре той да бъде препоръчан или добре проучен.

Ако използвате юрист разходите могат да варират според неговия хонорар. В много голяма, част от случаите наемането на юрист за имотна сделка е безсмислено. Ако използвате брокер, юридическите консултации би трябвало да са Ви включени в цената на услугата. Също така ако купувате имот чрез ипотечен кредит, юридическият отдел на банката ще провери всичко.

 

 1. Ако сте продавач:
 • В случай, че използвате агент трябва да си предвидите 2.5% без ДДС от продажната цена (това е масовият процент в повечето случаи).
 • Между 40 и 100 лв за документи. Цената зависи от това дали ще поръчате документите бързо или с нормални поръчки. Разбира се може да имате и допълнителни разходи в зависимост от естеството на сделката, понякога даже документите могат да достигнат и до 400-500 лв. Но в най-общия случай нещата изглеждат така:
 • Кадастрална схема: 20 – 40 лв
 • Данъчна оценка 10 – 20 лв.
 • Семейно положение – 5 лв.